Dag 23 i Peru. Nazca og Nazca linjene

Målet med å besøke Nazca var å komme seg opp i ett fly og se Nazca linjene fra luften. Jeg fikk flybiletten for 70USD siden det er lav-sesong og i tillegg kommer 25 soles i flyplass skatt (eller noe slikt). Prisen inkluderte også taxi til og fra flyplassen. Vennlist spis frokost etter flyturen står det på hjemmesiden til ett av selskapene så dermed krabbet jeg ombord i flyet sulten men tørst på nye opplevelser. Mange av figurene er spredd utover ett området på nesten 500 km2 så man kan selvfølgelig ikke se alt, men jeg fikk i alle fall med meg noen.

For at man lettere skal kunne se figurene manipulere jeg fargene litt. I virkeligheten er alt mye lysere og dermed også vanskeligere å skille ørken fra figurer.

De hadde selvfølgelig klart å lage en vei rett gjennom hvalen, men man ser like vell godt at det er en hval.

Nazca lines. The whale
Nazca lines. The whale
Nazca lines. The colibri
Nazca lines. The colibri
Nazca lines. The astronaut
Nazca lines. The astronaut

Dette var 3 av de 12 store og mest kjente figurene vi fikk sett. I tillegg er det mange trekanter, piler og streker. Årsaken til at man lagde figurene tror jeg ikke jeg skal tørre å begi meg ut på, men noen (få) tror at det har en sammenheng med ufo’er og små grønne menn. Forskere generelt tror at dette er Nazca folket sin måte å gi signaler til sine guder. Denne ørken skal for ca 10.000 år siden ha vært frodige landområder. Det viser både bakken og funn som er gjort av snegler etc. Vanskelige forhold for å overleve i denne karrige delen av Peru kan derfor være årsaken til menneske ofring, Nazca lines og mange andre spennende ting med Nazca folket.

Måten de lagde disse figurene på og grunnen til at de fortsatt er bevart er den lys-fargede leirejorden som er årsaken til. De fjernet all småstein som lå på bakken slik at de fikk en grøft som var 10-15 cm dyp. Da var man nede på den lyse jordleiren som også inneholder mye kalk. Så når morgen tåken kom stivnet kalken og laget en hinne som gjorde at det ble ett beskyttende lag som forhindet erusjon. I tillegg er det stabilt varmt på ca 25C og lite vind i området.

Til å begynne med laget de figurer av dyr og mennesker men etter noen århundrer gikk man over til andre symboler som piler, trekanter etc.

En liten video fra dagens lille flytur for å se Nazca lines.

Ellers så har det ikke skjedd så mye. Er litt tappet for energi og egentlig lyst til å komme meg videre. Her er hotellet jag nå har bodd på i 2 dager. 40 Soles pr døgn er helt ok så lenge de har safe parkering til sykkelen.

Nasca Peru
Nasca Peru

 

Men selv om man er litt tappet for energi kan man jo reflekter litt over omgivelsene. Folk i Mellom og Syd Amerika er flinke til å oppholde seg utendørs. Her sitter gjengen om dagen og slapper av og om kvelden vrimler det av familier som er ute med ungene sine.

Nasca Peru
Nasca Peru

Jeg er ikke kjent for å være hyper sosial men det er kjekt å bevege seg rundt uten å være nødt til å delta i det sosiale selv. Bare det å sette seg ned på en benk om kvelden i slike parker og nyte folkelivet er deilig.

Nasca Peru
Nasca Peru

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..