Dag 2 i Bolivia. Copacabana – La Paz

KLIKK PÅ KARTET FOR DETALJERT KART

2016-01-25-01_00_48-Store

Siden jeg ikke filmet eller tok bilder av Copacabana i går tok jeg meg en liten runde i dag før jeg kjørte videre. Av en eller annen grunn hender det at video programmet ikke vil godta videoene så derfor måtte jeg laste opp denn pluss en annen i dag uten at jeg fikk mulighet til å redigere de.

Her er i alle fall en liten video fra Copacabana.

Selve kjøreturen langs Titicacasjøen var flott,

Lake Titicaca, Bolivia
Lake Titicaca, Bolivia

og veiene var bra.

Lake Titicaca, Bolivia
Lake Titicaca, Bolivia

 

Etter noen mil kom jeg til Tiquina hvor man tar fergen over til andre siden. Fergene er ikke akkurat slik vi forbinder med Bastø fergen men den bringer deg i alle fall fra A til B. Videoene viser litt av dette.

Når jeg kom til El Alto begynte trafikken å ta seg opp. Det er ganske frustrerende med alle disse minibussene men jeg trøster meg med at uten disse hadde det sikkert vært enda flere biler. Men trafikken i El Alto var ingen ting i forhold til kaoset i El Pazo.Gps’en gjør en utmerket jobb med å lage en rute gjennom byen. I tillegg har jeg justert gps’en slik at jeg nå ser den skikkelig også når jeg sitter. Men gps’en har ikke forstått at på søndager stenges maaaaange gater i La Paz og gjøres om til handels gater med 1000 vis av boder. Storbyområdet La Paz har sammen med El Alto omkring 1,6 millioner innbyggere og når ca 1 million mennesker skal ut å se hva de andre 600.000 skal selge………… Ja da blir det ikke en rolig søndag tur gjennom byen slik jeg hadde håpet på. Noen ganger må man bare blåse en lang masj i alle folkene og bare kjøre. Så får man se hvilke problemer som dukker opp. Ett sted havnet jeg inne i en gate hvor folk stilte opp bilene sine langs veien for å selge de. I tillegg var det mange bil foreninger som gjorde det samme. Her kom jeg altså kjørende, tråklet meg mellom folk, barnevogner og hundrevis av biler. Ett sted var det så trangt at når jeg møtte en bil som ikke kom hverken frem eller tilbake og jeg kunne ikke legge meg lenger ut til siden ble det så trangt at han holdt på å tippe meg over ende når han la over hjulet for å svinge. Da tok de tak i koffertene mine og holdt på å velte både meg og sykkelen. Til slutt fikk jeg stoppet to voksne karer som tok tak i sykkelen bak og løftet den ut til høyre mens jeg satt på sykkelen. Dermed kunne bilen passere og jeg kunne kjøre enda lenger inn i elendigheten. Til slutt gikk ikke veien lenger (pga at de hadde gravd over veien). Å snu var ikke så lett innimellom alle bilene som sto der til salgs, så da gikk jeg til slutt av sykkelen og tok meg 10 minutter pause før jeg snudde og begynte på samme veien tilbake.

Det endte med at jeg så på gps’en hvor den ville ha meg til å kjøre og så laget jeg en kjøre rute som gikk i en stor bue rundt det området jeg nettopp hadde vært i. Det fungerte, og jeg kom meg omsider ut av La Paz.

La Paz
La Paz

Neste problem var bensin. Bensin i Bolivia er billig (subsidiert av staten) så for å forhindre folk fra Chile og Argentina at de hamstrer bensin i Bolivia opprettet de en lov i 2011 som gjør at det er «forbudt» å selge bensin til utlendinger. Skulle du være så heldig å få bensin kan man regne med å betale mye mer enn vanlig pumpe pris. Jeg hadde full reservekanne men begynte å få lite bensin på tanken så jeg tenkte at det var like greit å ta problemet med en gang i stede for å oppleve dette ute på landsbygda. Å få fylt opp sykkelen var umulig så jeg bestemte meg for å fylle reservekanna over på sykkelen og så forsøke å få fylt opp reserve kanna. Den står det tross alt ikke noe registreringsnummer på (bare ett stort Norsk flagg hehe). Etter å ha forsøkt på 3 bensinstasjoner fikk jeg omsider fylt den opp.

Jeg hadde egentlig tenk å kjøre videre opp mot Yungasveien i dag, men siden jeg ikke var ute av La Paz før klokka var 1430 droppet jeg det. Yungasveien er definert som en av verdens farligste veier og da kan det være greit å være uthvilt slik at man er årvåken og ikke minst kan nyte turen. Reiste derfor tilbake til utkanten av La Paz og fikk meg ett hotellrom til en grei pris. Flere av de som har sjekket inn etter meg har allerede sjekket ut igjen så de skal nok bare ha en powernap 🙂

Jeg har surfet litt på nettet i kveld og løsningen ang. bensin problemet er å vise frem import papirene på sykkelen. Dette skal i teorien være nok til at du får bensin. Skulle de like vell nekte er neste stepp å ringe til politiet og få de til å anmelde stasjonen. Høres jo enkelt ut. Spesielt med min Spansk hehe. Men nå har jeg i alle fall bensin til de neste 700 km så får jeg ta det problemet da hvis jeg fortsatt er i Bolivia.

Her er en video fra når jeg skulle forsøke å komme meg av fergen igjen. Ikke like lett å håndtere 250kg på 2 hjul på ett ustabilt underlag. Særlig ikke når han som du tror hjelper til å støtte plutselig ikke støtter lenger like vell.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..