Dag 2 i Belize Feiring av Belize sin 34 nasjonaldag

En liten videosnutt fra området rett foran hotellet før feiringen.

Belize har sin nasjonal dag den 21 september men begynner feiringen den 20. Allerede klokka 0300 den 20. går den første paraden. En lastebil med høyttalere kjører inn i byen, spiller musikk, og folk danser etter bilen frem til klokken 6-7 tiden. Man kan regne med å bli spylt ned med vann, dynket i en eller annen form for maling og de sprer glitter utover som da klistrer seg til kroppen. Jeg fikk ikke med meg denne paraden, men en av gutta her på hotellet forklarte meg hvordan det fungerte.

Klokken 14 er det en ny parade. Dvs. de kaller det karneval. Vi var blitt invitert til å benytte oss av taket på ett av bygningene som ligger ved hovedgaten og dette ga oss flott utsikt. Jeg filmet masse og lastet opp nesten hele filmen. Den er ikke spesiell spektakulær, men i respekt for store og små, unge og gamle som deltok tenkte jeg at jeg likegodt kunne laste den opp.

Etter paraden i gatene samles hele paraden ved en åpen plass hvor det skjer litt forskjellige. Etterpå en det feiring i gatene og barene. Jeg og en av gutta fra Texas som jeg er blitt kjent med tok oss en tur ut om kvelden for å titte på livet. Det ble en enkel middag, litt øl og margarita frem til lyset gikk. Dvs. det var ikke for meg det ble svart, men strømmet gikk i området så barene måtte klare seg med stearinlys, og det ble plutselig litt mer utfordrende å lage margarita 🙂

 

Belize sitt offentlige språk er Engelsk, men det er sannhet med modifikasjoner. Her i Belize snakker de mange språk, men jeg tror at det som er mest utbredt her i området er Belizisk kreol. Det er kriolsk basert på Engelsk, som gjør at når de lokale snakker sammen faller man fort ut av samtalen. Man får med seg enkle ord, men så forstår man plutselig ingen ting 🙂

Man møter mange folk i løpet av en slik tur og her i Corozal har jeg møtt ett par personer som jeg kommer til å huske en stund. Jeg var ute å ruslet alene i gatene i går kveld en liten tur å kom i snakk med en som opprinnelig var fra Belize men som sammen med sine foreldre hadde flyttet til USA når han var ett år gammel. Han hadde bodd i ett område i USA hvor det var mye gjeng kriminalitet, og det hadde blant annet endt med at når han var i 20 årene hadde en rivaliserende gjeng drept hans datter som bare var 2 1/2 år gammen. Han tok hevn, drepte personen som hadde drept datteren og ble så dømt for mord. Etter 10 år ble han sluppet fri og deponert fra USA tilbake til Belize. Jeg vet selvfølgelig ikke om historiene folk forteller meg er sanne eller ikke, men så lenge de ikke har noe å tjene på å lyve ser jeg ikke bort fra at det i alle fall er ett snev av sannhet i slike historier.

Men disse paradene og feiringene foregår altså dagen før selve nasjonaldagen, så da får vi se hva denne dagen bringer oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..