Oppsummering (og tips) mc tur 2012

Målet var å kjøre Norge – Tyrkia – Norge

Totalt endte jeg opp med 12.100km innen jeg parkerte i garasjen hjemme fredag 13. Juli. Jeg hadde da vært på veien i totalt 24 dager gjennom (eller så vidt innom) følgende land på vei sydover: Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Serbia, Romania, Bulgaria og Tyrkia.

På vei hjem kjørte jeg gjennom (eller så vidt innom) følgende land: Tyrkia, Bulgaria, Tyrkia, Hellas, Macedonia, Albania, Montenegro, Croatia, Bosnia, Croatia, Slovenia, Italia, Sveits, Liechtenstein, Sveits, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge.

Totalt 20 forskjellige land inkl. Norge.

Noen (mange) vil nok mene og kjøre 12.100km på 24 dager er helt idiotisk, men folk er forskjellig. Noen samler på frimerker, og jeg kjører mc. Jeg er ikke i en situasjon hvor jeg kan ta meg fri fra jobben i flere måneder, og samtidig er ønsket der til å gjennomføre en lengre mc reise. Tross alt er 12.100km fordelt på 24 dager ikke mer enn 504km pr dag. Med 2 kjørefrie dager i Tyrkia øker gjennomsnittet til ca 550 km pr dag, noe som tilsvarer avstanden mellom Ålesund og Oslo. Men når jeg er på mc tur, handler det tross alt om å kjøre  Jeg bruker og si at man kan velge mellom og “se x antall land” eller “oppleve x antall land”. Siden jeg bare hadde 3 1/2 uke på denne turen ble det først og fremst og “se x antall land”.

Mange ville nok brukt en BMW R1200GS, Yamaha 1200 Super Tenere, Honda 1200 Crosstourer eller en annen adventure and Offroad sykkel, men jeg planlegger altså å kjøre denne turen på min Yamaha RoadStar XV1700 Warrior 2004mod. Altså no offroads and gravel roads på denne turen    At en Warrior ikke er særlig egnet til offroad turer en selvfølgelig avgjørende, men den viktigste årsaken er at jeg ikke ønsker småstein opp under beltet som kan ødelegge beltet og tidsskjemaet for turen. Nå ble det noen mil på denne turen på ganske tøffe veier, men både dekk og belte overlevde.

Jeg ser på sidetelleren for Europa turen min i 2011 besøkes daglig etter treff på diverse søkemotorer. Selv bruker jeg andre sine blogger til å få tips og inspirasjon, så hvis andre kan bruke mine blogger til noe tilsvarende gir jeg litt tilbake til dere mc folk som skriver om bra mc veier og andre tips.

I den grad jeg er i stand til og gi mc tips eller reise tips vil jeg si følgende:

 • Ha papirene i orden. dvs
  • Green card på sykkelen
  • Forsikringspapirer som sier hvor lenge forsikringen er gyldig
  • Vognkort
  • Førerkort (vårt førerkort tror jeg bare er gyldige i EØS land)
  • Internationalt førerkort
  • Evt visum og vaksine
  • En Utag ICA (In Case of Emergency) Her kan det også være lurt og lagre en digital versjon av de andre dokumentene.
 • Ladeutstyr:
  • Både for 12V og 220V (evt. 110V) til de forskjellige elektriske komponentene du har med.
  • Man får kjøpe multikontakt som passer i stikkontakter uansett hvor i verden man befinner seg. Noen av disse er amp. begrenset. Damer skal ofte f.eks. bruke en hårføner og dette kan ta knekken på slike multikontakter med amp. begrensning. Sjekk dette. Noen har også 1 eller flere USB uttak noe som kan være meget kjekt i forbindelse med lading av kamera etc.
  • Ekstra strømfordeler. Mange ganger opplever jeg at hotell rommene ikke har nok stikkontakter til og kunne lade alt man ønsker. F.eks. 2 hjelmer, 2 mobiler, Ipod etc
 • Forskjellige kredittkort, plassert på forskjellige steder på kroppen og på sykkelen. Selv bruker jeg også og ha med utgåtte kredittkort som man kan levere fra seg hvis man blir truet.
 • Kontanter i Euro evt Dollar.
  • Fordel pengene. Den lommen man tar opp pengene fra når man skal betale inneholder bare litt mer enn man trenger. Resten er gjemt andre steder på kroppen og på sykkelen.
  • Fyller du full tank uten å ha lokal valuta og de ikke tar kort, kommer de garantert til og godta Euro. Du må selvfølgelig regne med og få vekslepenger tilbake i lokal valuta.
  • Lokal valuta avhengig av om du skal være flere dager i landet
 • Ekstra nøkkel til sykkel og låser adskilt fra de andre nøklene.
 • Jeg bruker ikke koffert eller alu kasse til bagasjen, så jeg surrer min bagasje med strikk med krok i hver ende. Jeg synes dette er bedre enn jekkestropper, siden en jekkestropp ikke automatisk vil stramme seg igjen ved en bevegelse av bagasjen.
 • Hold god avstand til bilene foran. Veiene kan ofte være av meget dårlig kvalitet enkelte steder som en bil ikke nødvendigvis trenger og ta hensyn til. En bil passerer ofte huller i asfalten med ett hjul på hver siden av hullet, noe vi på mc ikke kan gjøre.
 • I byer og tett trafikk kan det være lurt og benytte seg av andre biler, lastebiler og busser sin beskyttelse. Plasser deg f.eks. på høyre side av en buss som kjører inn i en trafikkert rundkjøring. Da kan ingen treffe deg uten først flytte på bussen.
 • Plasser deg godt til venstre i fila på veier og motorveier. Ligger du for langt til høyre kjører de forbi uten å ta hensyn til deg.
 • Når du selv føler for det, legg deg ut til høyre og vink biler forbi.
 • Ha store speil som du ser godt i.
 • Asfalten svetter ofte olje i land hvor det er varmt. Dette er farlig både når det er varmt og når det regner. Det samme gjelder diesel søl og asfalten i bratte bakker hvor biler svetter olje.
 • Mange steder kan man oppleve hjulspor som er 4-5cm dype. Kan være ett problem når man kjører, eller hvis man skal sette foten ned i ett lyskryss hvis man stopper midt i veien.

Selv har jeg laget meg ett Excel ark med alt jeg må huske å ta med og forberede til en mc tur. Når avreisedatoen begynner å nærme seg går jeg gjennom Excel filen og begynner å forberede de tingene som er nødvendig.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..