Phnom Penh, Khmer Rouge Killing Fields

Jeg er vant med å tenke på krig som en historisk hendelse, eller i alle fall noe som skjer langt borte. Når man er i Kambodsja og man vet at 1.386.734 ble regelrett henretter og at totalt over 2 millioner mennesker døde hvis man også inkluderer de som døde av sult og sykdom, kommer historien mye mer innpå deg.

For å hedre de som lå begravd i massegravene hadde de systematisk gått gjennom alle likfunn. Kjønn og alder ble bestemt, og hvordan personen var blitt drept ble notert ned for ettertiden.

På landsbasis er 20.000 massegraver funnet.

Det som gjorde sterkest inntrykk på meg var muligens historien om dette treet. Rett til venstre for treet var det en massegrav for kvinner og barn. En kule kostet penger så for å spare penger tok man tak i barnet, og slo barnet mot treet til barnet døde.

Og alt dette skjedde pga en idiot som hadde bestemt seg for at hvis han bare kunne tvinge landet tilbake til år 0, innføre de gamle bonde tradisjonene igjen ville alt bli bra. At man måtte drepe ett par millioner mennesker i prosessen…………. hva pokker kan man si.