Garmin DriveSmart™ 86 MT-S

8″ navigasjonsenheten

Jeg kjøpte en Garmin DriveSmart™ 86 MT-S i fjor og denne er nå den GPS jeg bruker daglig i bilen.

Teksten under er hentet fra Garmin sine sider og jeg har valgt å legge inn mine egen kommentarer for å komme med mine erfaringer.

STOR SKJERM

Denne 8″ navigasjonsenheten, med en klar kant-til-kant-berøringsskjerm med høy oppløsning, gjør at du enkelt kan se viktig informasjon i liggende eller stående modus.

Skjermen er muligens noe av det jeg er mest fornøyd med. Den er som beskrevet på 8″ og gir en meget bra oversikt når man navigerer. Det jeg ikke er like forøyd med er at informasjonsfeltet på høyreside som viser tripdata eller annen type informasjon som tar unødvendig mye plass på skjermen. Ikke krise på denne 8″ skjermen men like vell unødvendig siden mye av informasjonen dukker opp nettopp når du nærmer deg en destinasjon og trenger full oversikt det siste stykket av navigeringen. Ja jeg vet at man kan gjøre endringer i innstillinger som forhindrer at informasjonen dukker opp, men ønsker man informasjon kan man ikke gjøre noe med hvor mye plass det tar av skjermen. Spesielt irriterende på Garmin Zumo XT som har mindre skjerm.

TALEASSISTENT

Trenger du retningsanvisninger? Bare si fra. Garmin DriveSmart svarer på taleforespørslene dine og navigerer deretter til dit du skal. (Taleassistenten er tilgjengelig på engelsk, tysk, italiensk, spansk, dansk, svensk og nederlandsk).

Som beskrevet fungerer ikke dette på Norsk. Dette er skuffende og jeg viste faktiske ikke det før jeg kjøpte GPS’n. Om det var pga at jeg ikke hadde lest informasjonen godt nok eller om det er pga at denne informasjonen er lagt til i etterkant er jeg usikker på. Man skulle tro at det å snakke Engelsk til en GPS ikke er så utfordrende, men å få en GPS til å forstå Norske gateadresser er utfordrende med mine Engelsk kunnskaper i alle fall. Ønsker man like vell å bruke denne funksjonaliteten må man velge Amerikansk/Engelsk språk, starte opp app’n Garmin Drive, , koble app med Garmin Drivesmart 86 aktivere Amazon Alexa, konfiguere Alexa, logg på Amazon … følg rettledningen på telefonen. Når alt er ferdig satt opp setter du i gang funksjonaliteten med å si OK Garmin.

HÅNDFRIE ANROP

Med innebygd trådløs Bluetooth®-teknologi kan du synkronisere en kompatibel smarttelefon med Garmin DriveSmart, slik at du kan ringe uten å ta hendene av rattet.

Jeg har handsfree i bilen min så derfor har jeg ikke testet denne funksjonen.

TRAFIKK- OG VÆRINFORMASJON I SANNTID

Unngå forsinkelser, og finn tidsbesparende snarveier med trafikkinformasjon i sanntid når enheten er parkoblet med en kompatibel smarttelefon (aktivert med Bluetooth og GPS) som kjører Garmin Drive™-appen. Du kan også se værmeldinger, gjeldende forhold og en animert radar.

Forutsetter selvfølgelig at App’n går i bakgrunn hele tiden, men hvis man gjør det fungerer det bra. Det eneste jeg reagerer på er at på vei hjem har jeg en vei som er stengt pga veiarbeid. Dette vet GPS’n og informerer om dette, men like vell vil han at jeg skal navigere via denne veien. Jeg kan gå inn på GPS’n å legge til en unngåelse man er overasket over at GPS’n ikke automatisk gjør dette når den allerede har informasjonen.

DRIVSTOFFPRISER I SANNTID

Koble til Garmin Drive™-appen for å få oppdateringer om drivstoffpriser i sanntid langs ruten.

Fungerer ikke optimalt. Drivstoffprisene oppdateres alt for sjeldent. Hva prisen var i går eller for 2 dager siden er uinteressant. I disse dager endrer prisene seg time for time så informasjonen er ikke til å stole på.

SMARTVARSLER

Se tekstmeldinger og andre varsler fra telefonen på navigasjonsenhetens skjerm når den er parkoblet med Garmin Drive-appen.

Dette fungerer greit, og man kan gjøre mange valg slik at man kan velge hvilken informasjon som popper opp.

TRÅDLØSE OPPDATERINGER

En innebygd Wi-Fi®-tilkobling gjør det enkelt å holde kart og programvare oppdatert uten å bruke datamaskin. Varsler på skjermen viser når nye oppdateringer er tilgjengelige.

Dette fungerer, men jeg bruker like vell å koble GPS til PC med kabel. Hvis man er medlem av diverse Garmin forumer ser man ofte at problemer i forbindelse med oppdateringer skjer i forbindelse med WI-FI oppdateringer. Jeg føler også at oppdateringene skjer mye raskere når man oppdaterer via kabel. Man trenger heller ikke være redd for å gå tom for strøm midt under en oppdatering.

MILJØSONERUTER

Få veiledning og advarsler om miljøsoner på ruten

Aner ikke hvordan dette fungerer. Jeg må dit kunden er, uavhengig om det er en miljøsone eller ikke,

SJÅFØRVARSLER

Sjåførvarslene oppmuntrer til trygg kjøring og øker situasjonsbevisstheten. Du blir varslet om skarpe svinger, hastighetsendringer, jernbaneoverganger og mye annet. Varsler om rødt lys og fotobokser er ikke tilgjengelig i alle områder.

Dette fungerer og man kan gjøre diverse innstillinger slik at man bare får de varslingene man ønsker. Varsel om rødt lys tror jeg ikke fungerer i Norge. Jeg har i alle fall ikke fått opp dette varselet. Fotobokser etc fungerer.

TRIPADVISOR

Se TripAdvisor-anmeldelser fra andre reisende av hoteller, restauranter og severdigheter langs ruten eller nær destinasjonen.

Fungerer bra.

FINN STEDER ETTER NAVN

Forhåndsinnlastede Foursquare®-data gjør det enkelt å finne nye butikker, restauranter og millioner av andre populære steder.

Fungerer bra.

GARMIN REAL DIRECTIONS™-FUNKSJON

Lett forståelige, talte retningsanvisninger veileder deg som en venn med gatenavn, butikknavn og gjenkjennelige landemerker. For eksempel «sving til høyre etter Tom’s Auto Body».

Fungerer bra men jeg har skrudd av denne funksjonen.

BARE SPØR ALEXA.

Innebygd Alexa1 gjør at du kan be om å spille av musikk, lytte til lydbøker, høre nyhetene med mer – uten å ta hendene av rattet eller blikket fra veien. Alexa-funksjonaliteten er kun tilgjengelig på engelsk og tysk.

Fungerer bra men forutsetter altså at man snakker Tysk eller Engelsk.

SE LENGER FREM

En nyttig Lenger fremme-funksjon viser deg kommende steder med mat, drivstoff og andre milepæler, for eksempel kommende byer, langs ruten.

Fungerer bra men synes kartet blir litt overfylt med informasjon. Her er noen av valgene man kan gjøre som da vil vises på kartet når man kjører. Men det jeg alltid har aktivert er Reisehistorik. Det er i praksis en blå strek som viser hvor du har kjørt. Gråsig kjekt hvis man er langt inne i skogen og ikke vet hvordan man skal komme seg tilbake til utgangspunktet eller man lurer på om man har kjørt den veien tidligere.

SE BAK KJØRETØYET

Når du parkobler denne navigasjonsenheten med en kompatibel Garmin-ryggekamera (selges separat), kan du enkelt se kjøretøy, fotgjengere og andre hindringer bak kjøretøyet.

Ikke testet. Jeg har integrert ryggekamera og trenger derfor ikke kjøpe Garmin sitt ryggekamera. Jeg har derimot Garmin Dash Cam™ 66W og kunne godt tenke meg å få dette opp på skjermen men det er det ikke støtte for. Man kan derimot få det opp på Garmin Drive app’n slik at man kan se lagrede bilder og video hvis man vil.

Følgende info på nett er feil:

Resetting trip information

Man skulle tro at det å resette tripp data var enkelt, og det er det forsåvidt også når man først finner fremgangsmåten. Nullstille trippdata er altså tur A og B som vist på bildet under. Jeg har vanligvis gått inn i innstillinger for å utføre tilsvarende innstillinger men her er det altså litt anderledes. Fremgangsmåten er å klikke på ett av feltene som inneholder informasjon. IKKE klikke på turfeltet men ett hvilket som helst annet felt.

Klikk på de 3 strekene oppe i venstre hjørne. Velg Nullstill. Trykk så på Nullstill felt.

Tilbakestill generell data for å slette tur A og totaldata, Velg Nullstill Trip B for å nullstille Tur B.

Som man ser når man kommer ut av menyen er nå Tur A nullstilt.

Det er også en liten annen ting man kan slette her hvis man har noe man ønsker å skjule 🙂 Her kan man nemlig også slette topphastigheten som er registrert.

En annen innstilling jeg også bruker å gjøre er den som har med hvordan kartet presenteres for deg. Gå inn på Kartvisning og velg Kjørekartvisning.

Her er det gjerne smak og behag. Standard innstilling er vell 3D og dette er vell den mest ‘fancy’ løsningen men velger alltid ‘Spor opp’. Dvs at veien videre du skal kjøre er alltid foran deg på kartet og i tillegg er visningen i 2D. I praksis vil det si at du ser kartet ovenfra og ned, mens med 3D føler jeg at kartet vises mere på skrå bakfra.

En liten siste innstilling jeg tenkte å fremheve er en avhukking man finner inne på Skjerm innstillingene. Her kan man hukke av for ‘sljermbilde’. Fordelen med denne funksjonen er hvis man ønsker å dokumentere noe eller rett og slett ønsker en print scrm av skjermen.

Da vil man alltid ha ett ikon oppe på høyre side hvor man kan trykke på kamera ikonet for å ta ett skjerm bilde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..